Fietsplan en woon-werk

Fietsplan
fietsplanlogoDoor meer gebruik te maken van de elektrische fiets voor woon- en werkverkeer worden niet alleen parkeer- en fileproblemen minder, ook het milieu en de gezondheid zijn erbij gebaat. Om, naast de besparing van de kosten voor de auto en/of vervoersbewijzen, nog meer profijt te hebben kan het ook fiscaal aantrekkelijk zijn een elektrische fiets aan te schaffen.

Vanaf 1 januari 2015 valt het Fietsplan onder de zogenaamde Werkkostenregeling. Als jouw werkgever het Fietsplan aanbiedt, kun je gebruik maken van het Fietsplan. We lichten graag toe hoe het werkt. Jouw werkgever bepaalt hoeveel jij met fiscaal voordeel kan uitgeven aan een nieuwe (bak)fiets. Het proces begint bij het informeren bij je werkgever, hoe het Fietsplan voor jou specifiek werkt. Het hangt namelijk af van de manier waarop jouw werkgever het Fietsplan geregeld en ingericht heeft.

belastingdienst

Onderstaand uitleg over de werkkostenregeling (WKR);
U hebt er vast al wel eens van gehoord of misschien heeft u er al wel eens gebruik van gemaakt; het fietsplan. Al sinds 1995 kunt u via uw werk voordelig een fiets bestellen en deze met uw brutoloon terug betalen. Werkgevers die al gebruik maakten van deze regeling kunnen dat met de komst van de werkkostenregeling gewoon doorzetten. Het fietsplan blijft namelijk op soortgelijke manier mogelijk.
Voor een werknemer zal er weinig veranderen, u kunt nog steeds op dezelfde manier een fiets via het werk bestellen als voorheen. Het verschil achter de schermen is dat het fietsplan is vervangen door de werkkostenregeling. Concreet houdt dit in dat er voor de werknemer niets verandert, maar dat het voor de werkgever makkelijker wordt gemaakt!
Waar het eerst nog aannemelijk moest zijn dat de werknemer de fiets echt voor het woon-werkverkeer gebruikte en dit ook nog voor minimaal 50% van de tijd deed, vervalt deze verplichting onder de werkkostenregeling volledig. Het enige waar een werkgever voor moet zorgen is dat deze binnen de forfaitaire ruimte van de WKR blijft.
Dus wilt u een fiets van de zaak bestellen? Informeer dan gerust bij uw werkgever.

 

Fietsplan werkgever, de voor- en nadelen
Al sinds 1995 is het mogelijk om fiscaal voordelige fietsen te bestellen via uw bedrijf. Een regeling van de belastingdienst maakt het mogelijk om een fiets te financieren met het brutoloon. Hierdoor wordt er tussen de 37% en de 52% bespaard op de inkomstenbelasting. Mogelijk kent u Nationale Fiets Projecten, een grote speler op dit gebied die al sinds het begin van de regeling bedrijven helpt met het opzetten van een fietsplan.

De Belastingdienst heeft bepaald dat werknemers eens per drie jaar een fiets mogen bestellen, mits deze voor minimaal 50% voor het woon-werkverkeer wordt verbruikt. Daarnaast mag er maximaal €749,- worden verrekend. Werknemers mogen zelf bepalen bij welke rijwielzaak zij de fiets aanschaffen. Zolang de werkgever in de boekhouding goed bijhoudt wat de aankoopprijs is, voor welke werknemer de fiets bestemd is en hoe deze verrekend wordt, is de Belastingdienst tevreden met het fietsplan.

Fietsplan en de werkkostenregeling
Maar met de introductie van de werkkostenregeling stond het fietsplan op losse schroeven. Zou het nog wel in tact blijven of zou de Belastingdienst deze zeer populaire en veelgebruikte regeling stoppen? Gelukkig bleek al snel dat het onder de werkkostenregeling heel goed mogelijk was om een fietsplan aan te blijven bieden. Sterker nog, de regels zijn sinds de introductie alleen maar versimpeld.

De in dit artikel genoemde voorwaarden die aan het fietsplan verbonden waren, vervallen allen onder de werkkostenregeling. Zo is het voor werknemers niet langer noodzakelijk de fiets voor minimaal 50% van het woon-werkverkeer te gebruiken. Onder de werkkostenregeling is deze voorwaarde vervallen. Terecht ook, aangezien uit de praktijk is gebleken dat deze voorwaarde maar zeer moeilijk te controleren viel. Ook het maximaal verrekenbare bedrag van € 749,- is vervallen, werkgevers mogen nu zelf kiezen hoeveel zij maximaal laten verrekenen.

Maar natuurlijk kent de werkkostenregeling haar eigen beperkingen. Hoewel werkgevers nu zelf mogen bepalen welk bedrag zij maximaal laten verrekenen, zijn ze wel gebonden aan de forfaitaire ruimte. De forfaitaire ruimte is vanaf 1 januari 2015 1.2% van de totale fiscale loonsom van de organisatie.Dat is dus 1.2% van alle brutolonen uit de gehele organisatie bij elkaar opgeteld. Wanneer een werkgever meer uitgeeft aan vergoedingen en verstrekkingen dan de forfaitaire ruimte toelaat in een jaar, rekent de Belastingdienst een eindheffing van 80% over de overschrijding.

Samenvattend mag een werknemer onder de werkkostenregeling ieder jaar opnieuw een fiets bestellen en hoeft er niet langer verantwoord te worden waarvoor deze wordt gebruikt. Daarnaast mag de werkgever een hoger bedrag instellen en zit hij niet meer vast aan de € 749,- van voorheen. Het is wel aan te raden goed na te denken over de invulling van het budget, want wanneer de forfaitaire ruimte wordt overschreden komt hier een hoge eindheffing overheen.

Bron: http://www.werkkostenregeling-wkr.nl


Er zijn een aantal mogelijkheden waarop jouw werkgever het Fietsplan geregeld kan hebben en dat bepaalt de verdere afhandeling van de bestelling door MPI:

 

Fietsplan optie 1:
Je schaft zelf een MPI (bak)fiets aan bij MPI en betaalt deze zelf direct aan MPI. Vervolgens dien je de factuur in bij je werkgever.  Deze optie geeft je het meeste voordeel, omdat je zowel maximaal profiteert van de lopende MPI (bak)fiets aanbieding als van het fiscale voordeel.

Je bestelt en betaalt de MPI (bak)fiets via onze website zodat wij jouw bestelling in behandeling kunnen nemen. Je krijgt per email een bevestiging van je bestelling inclusief de factuur. Deze kun je indienen bij de werkgever ten behoeve van je fietsplan. Nadat MPI het factuurbedrag per bank heeft ontvangen, wordt je bestelling in behandeling genomen en krijg je per email bericht over de levering van je (bak)fiets. Als de digitale factuur niet voldoende is, kan je via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een factuur per post opvragen.

 

Fietsplan optie 2:
Je schaft zelf een MPI (bak)fiets aan bij MPI en laat je werkgever de factuur direct aan MPI betalen.
Deze optie geeft je hetzelfde voordeel als optie 1, echter de levertijd zal iets langer zijn omdat wij bestellingen pas in behandeling nemen nadat de betaling door de werkgever is voldaan. Het is dan ook raadzaam om je werkgever te stimuleren snel te betalen!

Je kan de MPI (bak)fiets via onze website bestellen. Het is van belang dat je bij de factuurgegevens de naam en gegevens van je werkgever invult. Je plaatst de bestelling en krijgt per email een bevestiging van MPI inclusief de factuur. Als je dit hebt gedaan kun je deze factuur vervolgens indienen bij je werkgever. Als de digitale factuur niet voldoende is, kun je via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een factuur per post opvragen. Nadat MPI het factuurbedrag per bank heeft ontvangen, word je bestelling in behandeling genomen en krijg je per email bericht over de levering van je (bak)fiets. Zorg dat je werkgever een duidelijke referentie (factuurnummer MPI) meeneemt bij de betaling, dat bespoedigt de afhandeling.

 

Fietsplan optie 3:
Je werkgever heeft een overeenkomst met Nationale Fiets Projecten (NFP) voor de afhandeling van het Fietsplan

1) Je bestelt de door jouw gewenste MPI (bak)fiets via onze website. Je kunt gebruik maken van de op dat moment lopende aanbiedingen. Je kiest 'betalen via Fietsplan' bij de betaalmethoden, je betaalt in deze fase nog niets. Je geeft in het 'commentaar/opmerkingen' veld aan dat je via NFP wenst te bestellen en, indien dit reeds bekend, het bedrag dat je met fiscaal voordeel kunt besteden.

2) Je informeert bij je werkgever hoeveel er via je brutoloon betaald wordt en hoeveel er dan overblijft dat direct aan MPI betaald dient te worden. Met deze informatie kunnen wij je een berekening sturen van hetgeen via je werkgever betaald wordt en wat direct aan MPI betaald dient te worden. Deze bedragen zijn vooraf niet bij MPI bekend.

3) NFP rekent voor de gehele afhandeling 15% van het maximaal op te geven bedrag door aan MPI (voor accessoires 10%). Door onze scherpe prijzen en aanbiedingen zijn wij genoodzaakt deze administratiekosten aan je door te berekenen. We noemen dit de NFP toeslag. Je profiteert nog altijd van de scherpe aanbieding. Daarnaast is je fiscale voordeel altijd groter dan de NFP toeslag.  Accessoires: De Nationale Fietsbon kan NIET bij MPI worden ingewisseld.
Servicebeurt: Als je bij MPI gebruik maakt van het fietsplan, is de eerste servicebeurt niet inbegrepen. Deze is wel via de website te bestellen voor €75.

4) Nadat je de bestelling hebt geplaatst en van MPI de email hebt ontvangen met de betalingsdetails, vul je het NFP fietsformulier in. Dit NFP fietsformulier is via je werkgever te verkrijgen.
Bij de catalogusprijs vul je het totaalbedrag van de bestelling in, zoals op de factuur vermeld.
Het formulier vul je verder volledig in, inclusief de informatie die door de rijwielhandelaar moet worden verschaft. Deze informatie is voor MPI standaard.
Je kunt de volgende gegevens invullen:

Aflevering fiets:
Rijwielhandelaar: MPI-NL BV
Adres: Vestawg 38
Postcode: 8938 AV
Woonplaats: Leeuwarden

Levering: uit eigen voorraad

Fietsgegevens:
Merk fiets: MPI
Type fiets: elektrische vouwfiets, elektrische bakfiets
Kleur: wit voor bakfiets, aluminium of wit voor vouwfiets
Aantal versnellingen: zes
Framehoogte: 50 cm
Dames/heren: nvt/unisex
Artikelnummer: Je bestelnummer uit de bevestigingsmail die je ontvangt na je bestelling (6 cijfers)

5) Het volledig ingevulde formulier laat je door je werkgever (P&O) ondertekenen, en dat stuur je naar NFP.

6) Indien je aanvraag is goedgekeurd, ontvangt MPI van NFP de afleverdocumenten. Nadat deze formulieren zijn ontvangen door MPI én je eventuele bijbetaling binnen is, zal je bestelling in behandeling worden genomen en ontvang je via email bericht over de datum van levering. De levertijd die wij communiceren op onze website gaat in op het moment dat je betaling en de NFP afleverdocumenten bij ons binnen zijn.

 

Fietsplan optie 4:
Je werkgever heeft een overeenkomst met Bedrijfsfietsen Nederland (BFN) voor de afhandeling van het Fietsplan

1) Je bestelt de door jouw gewenste MPI (bak)fiets via onze website.  Je kunt gebruik maken van de op dat moment lopende aanbiedingen. Je kiest 'betalen via Fietsplan' bij de betaalmethoden, je betaalt in deze fase nog niets. Je geeft in het 'commentaar/opmerkingen' veld aan dat je via BFN wenst te bestellen en, indien dit reeds bekend, het bedrag dat je met fiscaal voordeel kunt besteden.

2) Je informeert bij je werkgever hoeveel er via je brutoloon betaald wordt en hoeveel er dan overblijft dat direct aan MPI betaald dient te worden. Met deze informatie kunnen wij je een berekening sturen van hetgeen via je werkgever betaald wordt en wat direct aan MPI betaald dient te worden. Deze bedragen zijn vooraf niet bij MPI bekend.

3) BFN rekent voor de gehele afhandeling 15% van het maximaal op te geven bedrag door aan MPI. Door onze scherpe prijzen en aanbiedingen zijn wij genoodzaakt deze administratiekosten aan je door te berekenen. We noemen dit de BFN toeslag. Je profiteert nog altijd van de scherpe aanbieding. Daarnaast is je fiscale voordeel altijd groter dan de BFN toeslag. 
Accessoires: De Nationale Fietsbon kan NIET bij MPI worden ingewisseld.
Servicebeurt: Als je bij MPI gebruik maakt van het fietsplan, is de eerste servicebeurt niet inbegrepen. Deze is wel via de website te bestellen voor €75.

4) Nadat je de bestelling hebt geplaatst en van MPI de email hebt ontvangen met de betalingsdetails, vul je het BFN fietsformulier in. Dit BFN fietsformulier is via je werkgever te verkrijgen. Bij de catalogusprijs vul je het totaalbedrag van de bestelling in, zoals op de factuur vermeld. Het formulier vul je verder volledig in, inclusief de informatie die door de rijwielhandelaar moet worden verschaft. Deze informatie is voor MPI standaard. Je kunt de volgende gegevens invullen:

Aflevering fiets:
Rijwielhandelaar: MPI-NL BV
Adres: Vestaweg 38
Postcode: 8938 AV
Woonplaats: Leeuwarden

Levering: uit eigen voorraad

Fietsgegevens:
Merk fiets: MPI
Type fiets: elektrische vouwfiets, elektrische bakfiets
Kleur: wit voor bakfiets, aluminium of wit voor vouwfiets
Aantal versnellingen: zes
Framehoogte: 50 cm
Dames/heren: nvt/unisex
Artikelnummer: Je bestelnummer uit de bevestigingsmail die je ontvangt na je bestelling (6 cijfers)

5) Het volledig ingevulde formulier laat je door je werkgever (P&O) ondertekenen, en dat stuur je naar BFN.

6) Indien je aanvraag is goedgekeurd, ontvangt MPI van BFN de afleverdocumenten. Nadat deze formulieren zijn ontvangen door MPI én je eventuele bijbetaling binnen is, zal je bestelling in behandeling worden genomen en ontvang je via email bericht over de datum van levering. De levertijd die wij communiceren op onze website gaat in op het moment dat je betaling en de BFN afleverdocumenten bij ons binnen zijn

 

 

Logo_MPI-Mobility_klein.jpg RDW_erkend Veilig betalen met iDEAL Bovag_logo.jpg
       

   Leveringsvoorwaarden

  Disclaimer

  Copyright

  Sitemap